Krémové polévky milují všichni, hlavně děti, a tak vám dnes nabízíme recept na jednu z nejoblíbenějších – rajskou. Můžete využít poslední na slunci uzrálá rajčata ze zahrádky nebo italská rajčata z konzervy.
RAJSKÁ POLÉVKA
1 větší cibule
1 stroužek česneku
1 větší mrkev
2 konzervy rajčat (nebo čerstvá)
1 krabička passaty
1 snítka rozmarýnu
2 lžíce třtinového cukru
Olivový olej, sůl, pepř, mungo
Na olivovém oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, stroužek česneku
a nakrájenou mrkev. Osolíme a lehce podusíme, pak přidáme nakrájená rajčata,
která není nutno loupat (nebo rajčatové konzervy) a passatu.
Dolijeme cca 0,5l vody, přidáme rozmarýn, třtinový cukr a pod pokličkou vaříme 10-15 min (do změknutí mrkve). Poté přímo v hrnci ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka. Propasírujeme přes hrubý cedník, abychom se zbavili slupek a zrníček a dochutíme olivovým olejem, čerstvě mletým pepřem, solí a případně ještě třtinovým cukrem. Děti mají radši sladší chuť - jim můžeme osladit trochu více. Pro zjemnění můžeme přidat i lžíci másla. Ozdobíme čerstvou bazalkou a můžeme podávat s mungo klíčky.
Na všechny krémové polévky, ale i na saláty, těstoviny nebo chléb s máslem je skvělé gomasio, čili sezamová sůl. Nejen, že je výborné, ale také prospívá zdraví (neutralizuje překyselení krve, vyživuje nervový systém, mírní únavu a bolest, zlepšuje imunitu, podporuje trávení a je zdrojem minerálních látek), takže jej doporučujeme vyzkoušet!
SEZAMOVÉ GOMASIO
Na pánvi opražíme nasucho 1 lžičku mořské soli a dáme stranou.
Poté opražíme nasucho sezamová semínka, nejčastěji se udává poměr 1:16.
Společně utřeme v hmoždíři tak, abychom nerozdrtili na prášek všechna semínka, asi 20 procent by mělo zůstat vcelku. Je možné také sůl i semínka rozmixovat v mixéru.
Na fotkách najdete:
Recept pro vás připravila Petra :)
Komentáře
Okomentovat