Dýňový sirup


Podzim nám zanedlouho skončí, ale dýní je ještě dostatek, takže doporučujeme využít nabídku a kromě obligátní dýňové polévky nebo pečené dýně vyzkoušet náš dýňový sirup! Použít ho můžete třeba do domácí granoly (recept pro vás chystáme v dalším příspěvku) nebo, jako jsme to udělaly v tomto případě my, jím ozvláštnit a ochutit latte nebo capuccino! Uděláte si tak svoje vlastní slavné pumpkin spice latte! :) Přejeme dobrou chuť! 


DÝŇOVÝ SIRUP

400ml vody 
100g medu
 200g tmavého třtinového cukru
5 vrchovatých  lžic dýňového pyré z dýně Hokkaidó (viz níže) 
3 svitky celé skořice (nebo 1 lžička mleté)
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička mletého zazvoru 
cca 10ks hřebíčku
1 hvězdička badyánu

Nejdříve si připravíme dýňové pyré - půlku menší dýně Hokkaidó vydlabeme, nakrájíme na měsíčky a dáme péct na plech pokrytý pečícím papírem do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme do měkka. Po vychladnutí odkrojíme slupku a dýni rozmixujeme na pyré.

Při přípravě sirupu pak vodu v hrnci smicháme s cukrem, medem a kořením a zahříváme až téměř k varu. Přidáme dýňové pyré a dále v hrnci prohříváme a mícháme dalších asi 20 minut do zhoustnutí. 

Přecedíme přes sítko a necháme vychladnout, poté směs přelijeme do láhve a uchováváme v lednici, kde vydrží cca 1 měsíc.


Na fotkách najdete: 
Skleněný talířek Périgord

Recept pro vás připravila Petra :)
(Tereza svědomitě ochutnávala)

Komentáře

Oblíbené příspěvky