Domácí majonéza a sojanéza


Také rádi experimentujete v kuchyni a zkoušíte si vyrobit běžně kupované potraviny doma? Domácí produkty chutnají vždy lépe a pokud jejich příprava zabere jen pár minut a oproti průmyslově vyrobeným neobsahují žádné konzervanty, stojí to za vyzkoušení. 

Dnes Vám nabízíme dva recepty na domácí majonézu a sojanézu, bez kterých se tradiční vánoční bramborový salát neobejde.Na přípravu obou omáček budete potřebovat tyčový mixér a vhodnou nádobu. Nejlepší je vyšší nádoba, ale lze mixovat i v misce.


VÝTEČNÁ SOJANÉZA

Budeme potřebovat:
100ml sójového mléka bez příchuti
200ml kvalitního oleje neutrální chuti (olivový se nehodí), řepkový či slunečnicový
lžičku jemné hořčice
1/2 lžičky třtinového cukru
1 lžičku soli
čerstvě mletý pepř

Vše najednou vložte do nádoby a tyčovým mixérem vymixujte dohusta. 


DOMÁCÍ MAJONÉZA
(vyrábíme dle osvědčeného receptu naší oblíbené Evy Francové - Kuchařky ze Svatojánu)

Budeme potřebovat:
1 čerstvé vejce
1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky soli
2 lžičky hořčice
3 lžičky octa
čerstvě mletý pepř
200ml oleje

Do vysoké nádobky na mixování vyklepneme jedno celé, naprosto čerstvé vejce (nejlépe domácí z ověřeného zdroje nebo vejce v biokvalitě) a přidáme ostatní ingredience. Ponorný mixér ponoříme až na samé dno nádobky, zapneme ho, pomaličku vytahujeme vzhůru a mixujeme dohladka. 

Obě omáčky uchováme uzavřené v ledničce. Protože neobsahují žádné konzervanty, spotřebujte co nejdříve.


Recepty pro Vás připravila Petra :)


Komentáře