Gnocchi s máslovou dýní


Sice je už po dýňové sezóně, ale pokud narazíte v obchodě na máslovou dýni, rozhodně po ní sáhněte - tohle jídlo je totiž naprosto báječné! Většina z nás je zvyklá na dýni hokkaidó, ale máslová dýně je jemnější a má po uvaření krémovější konzistenci. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, dejte jí šanci a nebudete litovat! :) 



GNOCCHI S MÁSLOVOU DÝNÍ

Na 2 porce budeme potřebovat: 

1 máslovou dýni
3 stroužky česneku
Pár snítek rozmarýnu 
Malou chilli papričku (i sušenou)
Citronovou šťávu
Dýňový olej
Sůl, pepř, 
2 porce bramborových noků


Předehřejeme si troubu na 180°C. Máslovou dýni rozpůlíme a oloupeme slupku. Jednu polovinu nahrubo nastrouháme, druhou nakrájíme na malé kostky. Kostky vložíme do pekáčku, zakápneme trochou dýňového oleje, promícháme a dáme péct na cca 30 minut. 

Mezitím si na pánvi rozehřejeme lžíci oleje (nemusí být dýňový) a osmahneme na něm najemno nakrájené stroužky česneku, chilli papričku a rozmarýn - po chvilce přidáme nastrouhanou dýni, promícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme vařit cca 20 minut na mírném ohni, dokud se dýně úplně nerozpadne, občas promícháme.

Dvě minutky před koncem vložíme do vroucí vody noky a uvaříme (my použili koupené, ale jestli máte čas, domácí jsou jistě lepší :)). 

Omáčku v pánvi dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou, noky slijeme a naservírujeme vše společně s upečenou dýní a několika kapkami kvalitního dýňového oleje! 



Recept pro vás připravila Tereza :)




Komentáře