Linecké špaldové sušenky


Jedno z nejjednodušších cukroví, které je zároveň zdravé a vhodné pro vegany, 
prostě dokonalé. Původní recept je z Biokuchařky Hanky Zemanové - pečeme podle
něj cukroví již 10 let a lepší jsme nenašli :-).

LINECKÉ ŠPALDOVÉ SUŠENKY

100g rýžového sirupu (možno použít i kukuřičný, ječmenný nebo agáve)
200g rostlinného tuku v biokvalitě (Alsan, Provamel) nebo změklé máslo
300g špaldové hladké mouky
špetka vanilky a citronové kůry

Změklé máslo vyšleháme s obilným sirupem dohladka, pak přidáme vanilku a citronovou
kůru a postupně zašleháváme mouku. Zpracujeme hladké těsto, které
necháme ideálně do druhého dne uležet v lednici. 
Druhý den těsto rozválíme, vykrajujeme různé tvary a pečeme v předehřáté troubě
na 160 asi 15 min (dorůžova). Necháme vychladnout na plechu.
Sušenky můžeme slepovat kvalitní rybízovou nebo malinovou  marmeládou.

Část mouky lze nahradit moukou pohankovou, kukuřičnou nebo celozrnnou špaldovou. 

Na fotce najdete: 

Sušenky pro vás upekla Petra :) 



Komentáře