Vánoční perník



Perník mají rádi snad všichni a pokud budete mít mezi svátky už dost cukroví, doporučujeme vyzkoušet tento rychlý a jednoduchý recept. Krásně nazdobený perník udělá radost i jako pozornost pro návštěvu nebo jako jedlý dárek! 


ŠPALDOVO-ŽITNÝ PERNÍK

Budeme potřebovat:
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek mléka (může být i sójové, ovesné)
3/4 hrnku oleje (méně výrazného)
2 vejce
1 hrnek špaldové mouky (nebo obyčejné hladké)
1 hrnek žitné chlebové mouky
0,5 hrnku hladké mouky (nebo pšeničné celozrnné)
1 prášek do perníku (nebo 1 prášek do pečiva a lžíce koření do perníku)
1 lžička skořice
2-3 lžíce holandského kakaa
2 lžíce kvalitních povidel nebo švestkové marmelády

Všechny ingredience pečlivě smícháme. Pokud je těsto moc husté, přidáme trochu mléka - těsto má být spíše řidší. Nalijeme na plech a pečeme na 180°C asi 30 minut. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem nebo polijeme čokoládou!

(Celá dávka vyjde na menší plech. Do koláčové formy použijeme dávku poloviční. Z těsta lze upéct i vynikající muffiny!)




Perník pro Vás připravila Petra! :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky