Salát z divoké rýže

Některá jídla mnohem lépe chutnají, než vypadají a přesně to je případ tohoto skvělého teplého salátu. Recept pochází z naší oblíbené kuchařky Lahodně s Ellou. Nejen, že je chutný, ale jeho příprava je jednoduchá a dobře se transportuje, takže je to prima tip na jídlo do práce, na cesty nebo třeba jako zajímavá příloha k masu. Je dobrý teplý i studený.

Ella ve své kuchařce použila černou rýži, kterou seženete nejlépe v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. My jsme salát uvařili z červené divoké rýže, koupené v pražské tržnici SAPA. 



TEPLÝ SALÁT Z DIVOKÉ RÝŽE

Na 4 porce budeme potřebovat:
1 hrnek černé nebo červené divoké rýže (cca 300g)
3 stroužky oloupaného a nadrceného česneku
2 lžíce sojové omáčky tamari nebo shoyu
1 hrnek rozinek
cca 100 g pinových oříšků nebo semínek slunečnice
1 lžíce tahini (sezamová omáčka)
šťáva z jednoho citronu (dle vaší chuti, stačí i z půl citronu)
olivový olej
sůl a pepř

Rýži dáme do většího hrnce a zalijeme vroucí vodou. Řiďte se pokyny na obalu rýže, nám
se při přípravě červené osvědčilo rýži před vařením namočit na hodinu, pak vodu slít a dát
vařit. Záleží na druhu rýže, každá se vaří jinou dobu. Když se začne rýže vařit, přidejte česnek a tamari nebo shoyu. Vaříme na mírném ohni do změknutí, kontrolujeme, aby se voda nevyvařila.

Zatímco se rýže vaří, namočíme rozinky do misky s vroucí vodou, budou tak měkčí a šťavnatější. Kdo nemusí rozinky, může použít i brusinky. Piniové oříšky nebo semínka slunečnice opražíme nasucho lehce na pánvi, jen chvilku, aby nebyly spálené.

Když je rýže měkká, zkontrolujeme, zda vsákla všechnu tekutinu, přebytečnou případně slijeme a smícháme s rozinkami, piniemi, tahini a citronovou šťávou, dochutíme solí, pepřem a pořádnou dávkou olivového oleje, případně přidáme ještě tamari nebo shoyu. 



Na fotkách najdete: 
Lavička je z dílny sochařky Petry Šafářové

Recept pro Vás podle kuchařky Lahodně s Ellou připravila Petra :) 

Komentáře