Quiche s brokolicí a ořechy


Slané koláče neboli quiche nás baví! Dají se upéct na sto způsobů a jsou perfektní jako pohoštění pro návštěvu či jídlo do práce. A hlavně jsou prostě strašně dobré :-)
My jsme si připravily zdravější variantu se špaldovou moukou a sójovou smetanou. Při přípravě náplně se fantazii meze nekladou - lze přidat například sušená rajčata, olivy, šunku nebo slaninu. Pokud nechcete mít na koláči kousky brokolice, můžete ji uvařenou nasekat najemno a přidat do smetanové náplně. Korpus můžete upéct den předem a druhý den pouze zapéct s náplní.

QUICHE S BROKOLICÍ A OŘECHY

Na těsto budeme potřebovat:
190-200g hladké špaldové mouky (nebo hladké)
100g studeného másla
špetku soli
cca 4 lžíce ledové vody

Na náplň budeme potřebovat:
250ml smetany (nebo rostlinné varianty)
3 větší vejce
lžičku soli
větší špetku pepře a nastrouhaného muškátového oříšku
lžičku tymiánu
1/2  hlávky brokolice
hrst vlašských ořechů
1 cibuli

Začneme přípravou těsta. V robotu s nožovým nástavcem nebo ručně vidličkou zpracujeme nakrájené studené máslo, mouku a sůl na drobenku a po lžících přidáváme ledovou vodu, dokud se postupně těsto nespojí v pružnou kouli. Tu zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do lednice. (V lednici může počkat i do druhého dne.)
Troubu předehřejeme na 180. 
Z těsta vyválíme kulatou placku a namotáním na váleček přeneseme do koláčové formy, není třeba ji vymazávat. Těsto do formy vmáčkneme prsty a vytvarujeme cca 2cm okraj, přebývající těsto odřízneme. Na několika místech propícháme vidličkou a zakryjeme pečicím papírem, na který nasypeme zátěž (třeb oprané malé oblázky nebo suché fazole). Pečeme cca 10 minut, poté papír i zátěž sejmeme a pečeme ještě 10 min. 
Brokolici očistíme, nakrájíme na růžičky, povaříme 2–3 minuty a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na měsíčky a zvolna opékáme na lžíci oleje, až se rozvoní a změkne. Smetanu rozmícháme v misce (skvělá pro přípravu náplně je Mynte mísa na těsto s uchem) s vejci a ochutíme solí, pepřem, muškátem a tymiánem. Případně do náplně ještě můžeme přidat parmezán nebo jiný sýr. 
Na předpečený korpus rozprostřeme cibuli, na ní nalijeme smetanovou náplň a rovnoměrně poskládáme brokolici. Posypeme vlašskými ořechy a lehce posypeme tymiánem a pepřem (výborný je červený). Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut, dokud není povrch zlatavý. Před podáváním necháme vychladnout.


Quiche pro Vás připravila Petra :) 

Komentáře