Koláč s mandlemi a lesním ovocem



K odpolední kávě nebo čaji si rády dáme něco sladkého a nemusí to být pouze o víkendu :). Tento křehký koláč je lehký a díky obsahu ovoce příjemně osvěžující, navíc chutný způsob, jak spotřebovat loňské ovoce v mrazáku. Rozhodně vyzkoušejte!


KŘEHKÝ KOLÁČ S MANDLEMI A OVOCEM

Na koláčovou formu o průměru 28cm budeme potřebovat:
160 g špaldové mouky (nebo polohrubé)
100 g mandlových lupínků (+ 2 lžíce na posypání)
140 g změklého másla
120 g třtinového cukru
špetku soli
1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
1 hrnek drobného čerstvého či mraženého ovoce  (rybíz, maliny, borůvky)

Na drobenku:
30 g másla
30 g třtinového cukru
40 g ovesných vloček
30 g špaldové mouky
špetku soli

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Změklé máslo vyšleháme cukrem, vejci, vanilkou a solí a přidáme mouku s práškem do pečiva a mandlové lupínky. Vznikne polotuhé těsto, které stěrkou nebo namočenou rukou uhladíme do formy. Na těsto rozprostřeme ovoce a posypeme vločkovou drobenkou (vypracovanou z vloček, curu, másla a mouky). Navrch nasypeme mandlové lupínky a pečeme přibližně 50 minut, poté vyzkoušíme špejlí uprostřed koláče, zda je již upečený.  Necháme vychladnout ve formě, bude se pak lépe krájet.


Na fotkách najdete: 
Recept pro Vás připravila Petra :) 



Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky