Borůvkové muffiny (podle Jany K.)


Přinášíme Vám další receptík od Janičky. Tentokrát Vás okouzlí borůvkovými muffiny, které si určitě zamilujete! Pokud se po nich nezapráší hned (což je pravděpodobné), můžete je v pondělí třeba přibalit dětem na svačinu nebo sobě do práce! :) 



BORŮVKOVÉ MUFFINY

Budeme potřebovat:
130 g másla
půl hrnku třtinového cukru
 2 vejce
 2 hrnky hladké pšenicné mouky
 1 prášek do pečiva
 1/2 lžičky soli
 1/2 hrnku polotučného mléka
1 vanilkový cukr
 1 lžička vanilkové pasty
 2 vaničky borůvek

Na žmolenku:
30 g změklého másla
 1,5 lžíce třtinového cukru
2 vrchovaté lžíce vloček

Toto množství ingrediencí vyjde zhruba na 16 muffinů, nebo 12 a dva velké :) Do formy na muffiny dávám vždy papírové košíčky, přijdou mi praktičtější, ale pokud zvolim větší formu (např. ramekin apod.) vymažu jí máslem a vysypu hrubou moukou. 

Předehřejeme si troubu na 180°C. V míse smícháme elektrickým mixérem cukr a máslo dohladka. Přidáme postupně po jednom vejce a mixujeme. V druhé míse smícháme suché ingredience. Vše pak přes síto přesejeme do mísy s ušlehaným máslem, cukrem a vejci, přilejeme mléko, a nakonec přidáme vanilkový cukr. Borůvky omyjeme, osušíme, obalíme v hladké mouce (to aby se nám tolik neroztekly a těsto bylo krásně světlé) a jemně přimícháme do těsta. Naplníme formičky a na vrch ještě přidáme ty nejvetší borůvky. 

Můžete a nemusíte udělat na muffiny i žmolenku. Tu uděláme z vloček, másla a třtinového cukru. Musí mít takovou hezkou konzistenci a nesmí být moc máslová, aby se neroztekla. Žmolenku přidáme na vrch muffinů. 

Pečeme zhruba 25-30minut nebo do doby, kdy při vložení špejle do středu muffinky se přestane těsto lepit.  Dobrou chuť.




Na fotkách najdete:

Recept pro Vás připravila Jana! Sledovat ji můžete také na Instagramu (@kamiska10) :) 

Komentáře