Špenátové pizza šneky


Je tu krásné období pikniků, večeří na terase nebo v pergole a výletů do přírody! Máme pro Vás recept na výborné kynuté slané šneky, které jsou méně tučné, než klasické šneky z listového těsta a chutnají jako pizza! Děti je milují a hodí se jako svačina nebo večeře. My jsme upekly bezmasou variantu se špenátem.



ŠPENÁTOVÉ PIZZA ŠNEKY

Budeme potřebovat:
300g hladké mouky 
(nebo 250g hladké a 50g žitné chlebové)
1,5 dcl teplé vody
2 lžíce olivového oleje
lžička medu
1/2 lžičky soli
1/2 sáčku sušeného droždí

Všechny suroviny na těsto zpracujeme nejlépe v robotu s hnětačem nebo v domácí pekárně, program kynuté těsto. Pokud nemáte tyto pomocníky, vypracujete si ručně kynuté těsto a necháte přikryté kynout přibližně 2 hodiny. Vykynuté těsto můžete dát i přes noc do ledničky a péct až druhý den.

Po vykynutí těsto rozválíme na tenčí obdelník, lehce potřeme kvalitním kečupem (dobrý bio má Alnatura), posypeme sušeným oreganem, poklademe baby listovým špenátem, můžeme přidat i čerstvé lístky bazalky nebo oregana. My jsme si šneky posypaly ještě veganským parmezánem z kešu oříšků a chilli vločkami. Záleží na Vaší chuti, lze přidat i nastrouhané tofu nebo sýr, případně pokud jíte maso, tak plátky šunky. 

Horní okraj těsta necháme nepotřený, aby se nám těsto lépe rolovalo. Zabalíme jako závin, horní okraj přehneme a shora uhladíme. Ostrým nožem krájíme cca 1cm šneky, klademe na plech s pečícím papírem, na plechu šneka ještě trochu upravíme dokulata. Každého šneka potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme černým sezamem. Pečeme v troubě, vyhřáté na 180 stupňů, dozlatova. 



Na fotkách najdete: 


Šneky pro Vás připravila Petra! :) 

Komentáře