Růžovo-levandulový sirup




Růže a levandule vedle sebe v zahradě vypadají dokonale a jejich vůně se krásně doplňují. Limonáda z levandule je už pár let letním hitem, tak pojďme vyzkoušet jinou, rafinovanější verzi levandule ve spojení s růží. Vznikne úžasně jemné voňavé pití, jako stvořené pro letní vílu :). A barva sirupu Vás naladí přímo dorůžova. Důležité je použít květiny z osvědčeného a čistého zdroje, bez chemického postřiku. 


RŮŽOVO-LEVANDULOVÝ SIRUP

Budeme potřebovat:
větší hrst květů levandule, bez stonků a lístků
hrst okvětních plátků vonné keřové růže
1 citron, nejlépe v biokvalitě
2 lžičky kyseliny citronové
cca 1 kg cukru

Květy levandule a lístky růže vložíme do větší skleněné nebo keramické nádoby a zalijeme 1 litrem vařící vody, přidáme na plátky nakrájený citron a 1 lžičku kyseliny citronové. Zakryté necháme macerovat přibližně 12 hodin. Macerát přecedíme přes jemné sítko nebo pláténko do hrnce a přisypeme cukr - v poměru na 1 litr tekutiny 1 kg cukru. Přidáme druhou lžičku kyseliny citronové, mícháme a přivedeme k varu. Necháme lehce projít varem a ihned plníme do připravených čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme “hlavou dolů”, aby se vysterilovalo víčko. 
Ředíme dle chuti perlivou vodou, doplníme ledem a ozdobíme snítkou levandule. Krásné voňavé léto :)!



















Na fotkách najdete:

Sirup pro Vás připravila Petra :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky