Špaldový jablečný závin


Štrůdl, bábovka, koláč! To jsou oblíbené stálice české kuchyně a my se nedivíme. Milujeme všechny tři. Právě dozrávají výborná česká jablíčka, takže štrůdl neboli závin je jasná volba. Moc se nám ale nechce používat kupované listové těsto a tak jsme pátraly po nějakém skvělém a jednoduchém domácím těstě. Objevily jsme recept ze špaldové mouky, který nás naprosto nadchnul, těsto je rychle hotové, krásně se s ním pracuje a hodí se na sladké i slané záviny. V pořádku přečká připravené v lednici i 1-2 dny. Vyzkoušejte a budete překvapeni :). 


ŠPALDOVÝ JABLEČNÝ ZÁVIN

Budeme potřebovat:
3 hrnky špaldové mouky (celozrnná nebo hladká)
3/4 hrnku kvalitního rostinného oleje (slunečnicový, ořechový, řepkový)
cca 3/4 hrnku vody, nebo dle potřeby, každá mouka saje trochu jinak
špetka soli
asi 4 větší jablka
dle chuti rozinky, ořechy, mandle..co máte v závinu rádi
med nebo třtinový cukr na doslazení jablek
skořice
vejce na potření a mandlové lupínky na posypání

Množství vychází na 2 větší nebo 3 menší záviny, používáme 2dcl hrnek.

Mouku, olej, vodu a sůl zpracujeme a uhněteme středně tuhé těsto, je hezky tvárné, jako modelína, podle potřeby přidáme buď mouku nebo trošku vody. Zabalíme do potravinové folie a necháme chvíli uležet v lednici. Mezitím si oloupeme jablka, nakrájíme na plátky a smícháme se skořicí, medem, ořechy a rozinkami, podle Vaší chuti. Sladká jablíčka ani není třeba sladit. Vychlazené těsto rozdělíme na 2 nebo 3 díly, podle toho, jak velký chceme závin a na podložce rozválíme tenký obdelníkový plát. Namotáme si ho na váleček a přeneseme na plech s pečícím papírem. Prostředkem můžeme posypat mletými ořechy a na ně vrstvíme jablkovou směs. Rozšlehaným vajíčkem potřeme okraje těsta a zabalíme závin, který celý na povrchu potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Stejně postupujeme i s druhým závinem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, asi 25 minut dozlatova. Před podáváním necháme vychladnout a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem. 


Na fotkách najdete:

Štrůdl pro Vás upekla Petra podle receptu na www.jimejinak.cz :) 

Komentáře

Oblíbené příspěvky