Slaný koláč s červenou řepou


Přichází podzim, s ním ochlazovaní a větší chuť na pečená jídla a zemité chutě. Milujeme červenou řepu a slané koláče, tak jsme se inspirovaly receptem na slaný koláč s červenou řepou z nové Kuchařky ze Svatojánu "Zdraví z kuchyně". Eva Francová uvádí recept na dva koláče, nám stačil jen jeden, tak jsme připravily poloviční množství. Zde ale uvádíme celkové množství - tedy na dva koláče o průměru asi 20cm. :) 


SLANÝ KOLÁČ S ČERVENOU ŘEPOU

Budeme potřebovat:

Těsto:
300g celozrnné špaldové mouky
100g sezamového semínka
4 lžíce panenského olivového oleje (nebo másla)
lžička soli
přibližně 150ml studené vody

Náplň:
120g kešu, namočené na hodinu do studené vody
2 lžíce lahůdkového droždí
2 lžičky jablečného octa
5 červených řep
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce rýžového sirupu nebo medu
100-120ml balzamika
rozmarýn nebo tymián dle chuti
sůl a pepř

Suroviny na těsto smícháme v míse nebo rychleji v nožovém robotu - vodu přidáváme postupně, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dva díly a uděláme dvě koule, které je lepší nechat na hodinku vychladit v lednici zabalené do folie. Potom rozválíme na kulaté placky a vtlačíme do vymazaných koláčových forem, vypracujeme zvýšený okraj. Eva těsto nepředpéká, ale my jsme si je lehce předpekly tzv. naslepo. Těsto trochu propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, na který dáme zátěž - oprané oblázky nebo fazole. Pečeme na 180 asi 10 minut, pak zátěž a papír odkryjeme a pečeme ještě asi 5 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Namočené kešu rozmixujeme dohladka se dvěma lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžičkami jablečného octa, rozmarýnem, solí a 100ml studené vody. Červené řepy oloupeme, nakrájíme na tenoučké plátky nebo nastrouháme nahrubo. Přidáme balzamikový ocet, rýžový sirup nebo med, sůl, pepř a olivový olej a pod pokličkou asi 10 minut dusíme. Těsto potřeme krémem z kešu, navrstvíme podušenou řepu a pečeme na 180 asi 25 minut. Nakonec ozdobíme bylinkami a čerstvě mletým pepřem. Koláč je skvělý teplý i studený.


Na fotkách najdete:

Recept pro Vás podle třetího dílu Kuchařky ze Svatojánu (koupit můžete zde) připravila Petra! :) 

UložitUložitUložitUložit

Komentáře