Vláčný čokoládový dort


Na víkend jsme pro Vás připravily snadný recept na čokoládový dort, který se hodí na každou rodinnou oslavu, ale klidně i v neděli odpoledne ke kávě. Hlavně děti jej budou milovat! Vychází z receptu od Nigelly Lawson, ale jako vždy jsme zredukovaly množství použitého cukru a mouku jsme nahradily zdravější špaldovou. A pokud máte raději jednoduché čokoládové koláče bez polevy, můžete jen samotné těsto upéct v koláčové formě a podávat pocukrované. 


VLÁČNÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

Budeme potřebovat:

Na těsto
200g hladké mouky (nebo hladké špaldové)
100g cukru - třtinový nebo krupicový
1 lžičku prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
40g kvalitního hořkého kakaa
175g změklého másla nebo rostlinného oleje
2 velká vejce
vanilku, špetka soli
150ml zakysané smetany

Na polevu
75g másla
175g kvalitní hořké čokolády
60g moučkového cukru
1 lžíci zlatého sirupu nebo medu
125ml zakysané smetany
vanilku
ovoce nebo cukrové kvítky na ozdobu

S předstihem si vyndáme všechny suroviny z lednice, aby se srovnaly na pokojovou teplotu.
Troubu předehřejeme na 180°C. Dvě dortové formy o průměru 18-20cm vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. 

Mouku a oba kypřící prostředky smícháme v jedné míse. Ve druhé míse utřeme cukr, máslo, vejce, pak přidáme kakao a zakysanou smetanu, vanilku a sůl a nakonec smícháme se sypkou směsí. Těsto rozdělíme do obou forem, stěrkou rozetřeme a dáme péct asi na 35 minut do trouby. Vpichem špejle doprostřed vyzkoušíme, zda je upečeno. Korpusy vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a zpevnit. Poté oba opatrně vyklopíme a převrátíme na drátěnou mřížku. Necháme vychladnout. 

Na polevu si nejprve rozpustíme máslo a čokoládu ve vodní lázni. Necháme zchladnout a pak vmícháme zlatý sirup, vanilku, moučkový cukr a zakysanou smetanu. 

Jeden korpus obrátíme mírně vyboulenou stranou dolů a do středu naneseme asi třetinu polevy. Rozetřeme ke krajům ve stejnoměrné vrstvě. Na náplň položíme druhý korpus vyboulenou stranou nahoru a navršíme další třetinu polevy. Rozetřeme ke krajům a zbytkem polevy potřeme i boky dortu. Dort dáme ztuhnout do lednice a ozdobíme dle vlastního vkusu ovocem nebo cukrovými kvítky. 



Nádobí na fotkách najdete na e-shopu Home for Emma: 


Recept inspirovaný Nigellou Lawson pro Vás připravila Petra :)


Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Moc děkujeme, byl vynikající! :) Určitě doporučujeme vyzkoušet!

      Vymazat
  2. Myslíte, že by se korpus dal upéct v jedné várce ve větší formě a pak po vychladnutí rozřezat na 3ks? Propeče se, naskočí, půjde rozříznout? Recept vypadá super, chci kusit. Jen bych chtěla udělat dort se 2ma vrstvami krému. Děkuji Martina

    OdpovědětVymazat

Okomentovat