Roztomilý velikonoční beránek



Velikonoce jsou tady a s nimi i tradiční české pečení, mazance, jidáše a beránky. Pocukrovaný beránek s mašličkou nesmí na Velikonoční pondělí na stole chybět! :) Připravily jsme recept na ořechového beránka, který je méně sladký a lehoučký jako pírko. Množství těsta je na větší keramickou formu s víkem, pokud máte menší formu, vyjde vám těsto ještě třeba na dva tři muffiny.



OŘECHOVÝ BERÁNEK

Budeme potřebovat:
5 vajec
130g třtinového cukru
100g hladké mouky (lze nahradit špaldovou)
100g mletých vlašských ořechů
60g změklého másla
1/2 sáčku prášku do pečiva
špetka soli
vanilka, případně kapka rumu pro krásnou vůni

Formu na velkého beránka vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Bílky ušleháme se špetkou soli dotuha. V jiné větší míse vyšleháme žloutky s máslem a cukrem do pěny, pak přidáme vanilku, ořechy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Naplníme formu a pečeme asi 30 minu na 180 stupňů, pak snížíme teplotu na 160 a pečeme ještě dalších 30 minut. Po upečení necháme beránka ve formě chvilku zpevnit, pak opatrně vyklopíme na utěrku a necháme zcela vychladnout, pocukrujeme a nezapomeneme na oči z hřebíčků a krásnou mašličku :-). 

Krásné a veselé Velikonoce!


Nádobí na fotkách najdete na e-shopu Home for Emma: 

Beránka pro Vás připravila Petra :) 


Komentáře

Oblíbené příspěvky