Veselé velikonoční pečení




Jaro je tady a s ním krásné křesťanské svátky, Velikonoce. Velikonočních zvyků a pečení je nepřeberné množství a děti vše moc baví. Upleťte s nimi pomlázku, obarvěte vajíčka a upečte něco dobrého. Máme pro Vás další velikonoční recept a to na jednoduché ptáčky z kynutého těsta. Tito ptáčci tradičně symbolizují příchod jara. Děti je zvládnou téměř celé samy! A budou nadšené - s těstem se pracuje krásně, jako s modelínou a ani se v kuchyni nenadělá moc nepořádku. :) Jediné úskalí je, že ty krásně upečené ptáčky či jiné tvary asi nebudou chtít potom sníst. 

Těsto je klasické kynuté těsto, málo sladké, protože ptáčky je výborné podávat s něčím sladkým, třeba s kakaem, marmeládou a máslem. Máte-li rádi sladší těsta, přidejte více cukru.


VELIKONOČNÍ PTÁČCI

Budeme potřebovat:
250ml vlažného mléka
100g rozpuštěného másla
lžíci oleje
2 žloutky do těsta a 1 na potření
500g mouky (400g hladké a 100g celozrnné pšeničné, nebo celé množství hladké)
nastrouhanou citronovou kůra a vanilku
60g třtinového cukru
1 sáček sušeného droždí na 500g mouky
pepř nebo hřebíček na oči a mandle na zobáček a posypání

Nejlepší je použít na přípravu těsta domácí pekárnu nebo robot s hnětacími háky. Pokud žádný podobný stroj nevlastníte, připravte si kynuté těsto klasickým způsobem -  z droždí, lžíce mouky, trošky mléka a cukru připravíme kvásek a necháme vzejít. Všechny zbylé suroviny smícháme ve velké míse a přidáme kvásek. Pořádně prohněteme a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme vykynout na dvojnásobný objem, asi hodinku.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a znovu propracujeme. Rozdělíme si na 24 stejných kousků a vytvarujeme kuličky. Z nich potom vyválíme hady o délce asi 20cm. Na tvarování ptáčků zavážeme uzel a jeden konec trošku rozplácneme a nařízneme na 5x, to bude ocásek. Z druhého konce vytvarujeme zobáček, vložíme plátek mandle a oči z pepře či hřebíčku. Děti můžou tvarovat šneky, věnečky, různé zamotánky, prostě co je napadne. Poklademe na plech na pečící papír a oparně potřeme žloutkem. Pečeme na 170 stupňů přibližně 20-30 minut dozlatova.





Ptáčky pro Vás připravila Petra :) 

Komentáře