Obrácený meruňkový koláč


Instagram je někdy nebezpečný. Donutí Vás upéct bez odkladu koláč, i když jste to původně neměli v plánu. To se nám stalo, když jsme zahlédly úžasný koláč naší šikovné a milé zákaznice "Kreativní hospodyně" a musely jsme ho mít. A nedočkavost se vyplatila! Objevily jsme totiž úplně skvělý a nenáročný letní moučník, plný chutě a vůně. Patří k těm dezertům, které stihnete upéct na poslední chvíli a strávnící Vás odmění pochvalným mručením. Seznamte se s bratrem slavného Tarte Tatin - Tarte aux Abricots :).


MERUŇKOVÝ KOLÁČ

Budeme potřebovat:
1 rozválené listové těsto
100g krupicového cukru 
(v tomto případě nepoužívejte třtinový, zhořkl by)
30g másla
cca 15 meruněk, podle velikosti meruněk a formy

Připravte si kulatou pečící formu o rozměru přibližně 25cm, může být skleněná, keramická nebo litinová a vykrojte si podle ní kruh z listového těsta, o kousek větší, než je forma. Formu pak vymažte lehce máslem.  Omyté meruňky rozpulte a vypeckujte. Troubu předehřejte na 180 stupňů. 
Cukr nasypte do širší pánve a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Opatrně, ať se nepopáléte, karamel je velmi horký! Jakmile se cukr rozpustí a zhnědne, podlijte jej troškou teplé vody a vařečkou rozmíchejte. Nakonec vmíchejte máslo a nechte chvíli povařit a zredukovat na hustější karamelový krém. Nechte jej lehce zchladnout a pak vlijte do připravené koláčové formy. Na něj naskládejte meruňky řezem nahoru a zakryjte kruhem z těsta, při okraji zahrňte dolů. Lehce propíchejte vidličkou. Pečte dozlatova, trvá to přibližně 30 minut. Upečený koláč nechte chvíli zchladnout ve formě, potom na něj přiložte servírovací talíř a překlopte.


Na fotkách najdete nádobí z e-shopu Home for Emma:


Koláč pro Vás připravila Petra inspirovaná úžasným instagramovým účtem Kreativní hospodyně, který prostě musíte vidět :) 

UložitUložit

Komentáře