Lískooříškové mléko


Pokud Vám (stejně jako nám) z nějakého důvodu vadí kravské mléko, můžete si doma jednoduše připravit jakékoliv "nemléko". Náš favorit je mléko z lískových oříšků nebo mandlí, tak je pojďte zkusit také. Zaměřte se hlavně na výběr ořechů, kupte ty nejkvalitnější, nejlépe BIO. 

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ DOMÁCÍ MLÉKO

Budeme potřebovat:
100g lískových ořechů 
cca 700ml vody
špetka soli
případně vanilka

Lískové ořechy namočte přes noc nebo na 8 hodin do vody. Také je možné ořechy předem nasucho opražit, pak budou mít výraznější chuť. Poté slijte a vložte do výkonného mixéru. Přidejte nejprve trochu čerstvé vody, cca 200ml a mixujte, dokud nevznikne jemná kašička. Poté postupně přidávejte další vodu. Nakonec vmixujte špetku soli a vanilku. Nyní je třeba nemléko přecedit. Můžete si pořídit speciální Nut milk bag na výrobu ořechových mlék. Nebo použijte kousek gázy či čistou a v jedlé sodě vypranou silonku :). Přeceďte a pořádně vymačkejte, až zbyde pouze suchá ořechová drť. Tu nevyhazujte, ale přidejte při pečení dezertu nebo sušenek. Nemléko zceďte a přelijte do skleněné láhve. Uchovejte v lednici a spotřebujte co nejdříve. Zkuste si z něj udělat třeba kakao, chutná  naprosto skvěle! 

Nádobí na fotce najdete v e-shopu Home for Emma:

Recept pro Vás připravila Petra :)


Komentáře

Oblíbené příspěvky