Pravé britské scones - čaj o páté




Čaj o páté (nebo taky o čtvrté) je britská tradice, která by rozhodně nebyla špatná ani u nás. Dát si odpoledne dobrý čaj a k tomu výběr mini sendvičů a zákusků, posedět a popovídat si s přáteli nebo kolegy... no uznejte sami :) A protože my tenhle zvyk tak trochu v Home for Emma praktikujeme, udělaly jsme si tradiční anglické scones s jahodovou marmeládou a typickým clotted cream. Ten jsme sehnaly v potravinách Marks&Spencer, ale určitě na něj narazíte i v jiných prodejnách. Pokud by se vám to nepodařilo, může ho nahradit mascarpone smíchané s trochou ušlehané tučné smetany. 


SCONES S MARMELÁDOU

Budeme potřebovat:
280g hladké mouky - trochu navíc na vypracování
4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
špetka cukru
240ml studeného mléka nebo podmáslí
100g studeného másla
1 vejce na potření


Příprava i pečení scones nezabere mnoho času, důležité je pracovat s vychlazeným máslem a mlékem nebo podmáslím. Troubu předehřejeme na 230 stupňů.
Nejprve smíchejte suché ingredience, do nich pak rychle vmíchejte nahrubo nastrouhané ledové máslo a vlijte mléko nebo podmáslí. Vznikne lepivé těsto, které vyklopíme na vál na vrstvu mouky, moukou i trochu posypeme a několikrát přeložíme přes sebe a vyválíme, dokud nebude hezky držet. Nakonec lehce vyválíme vyšší vrstvu těsta, cca 2cm vysokou a kulatým vykrajovátkem nebo pomoučenou skleničkou vykrájíme kolečka. Klademe na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. V rozpálené troubě pečeme dozlatova, trvá to ccca 9-10 minut. Upečené rozkrojíme a servírujeme s clotted cream a džemem. Nejlepší jsou hned po upečení. 

Scones pro vás připravila Petra :) 



UložitUložitUložitUložitUložitUložit

Komentáře