Vláčný mrkvový dort


Jak se přiblíží jaro a s ním Velikonoce, nemůžeme odolat a běžíme do kuchyně péct (samozřejmě postupně) všechny nejoblíbenější velikonoční dobroty. Mrkvový dort se už také zabydlel v našich končinách a není divu - je skvěle vláčný, zdravý a chutná každému. Navíc krásně vypadá. Náš recept je na menší dortík do formy cca 18cm, na velkou dortovou formu použijte dvojnásobné množství surovin. Tento dortík je osvěžující varianta bez ořechů, ale pokud je máte rádi, můžete přidat hrst nasekaných vlašských ořechů. Jako odměrku používáme 250ml hrnek. Mrkev musí být nastrouhaná nahrubo, určitě ne najemno ani ne rozmixovaná. 


MRKVOVÝ DORT

Budeme potřebovat:
2 větší vejce
3/4 hrnku rostlinného oleje 
1/2 hrnku tmavého třtinového cukru
vanilku
1 lžičku skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku prášku do pečiva
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
4 středně velké mrkve, nastrouhané nahrubo

Poleva:
250g tučného tvarohu
1 lučinu
2 lžíce cukru moučka
šťávu z 1/2 citronu
2 lžíce změklého másla
strouhaný kokos na posypání

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkou do pěny. Potom vmícháme olej, koření, mouku a kypřící prostředky. Nakonec zamícháme nastrouhanou mrkev. Těsto by mělo být dost husté. Dáme do vymazané a vysypané menší dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 60 minut, zkoušíme špejlí, zda je upečeno. Necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme polevu - suroviny vyndáme s dostatečným předstihem z lednice, aby měly pokojovou teplotu, hezky se spojily a máslo netvořilo hrudky. 
Dort můžeme rozkrojit a část polevy natřít na řez, zbytkem potřeme vršek dortu a posypeme kokosem. Ozdobíme dle své fantazie, buď marcipánovými mrkvičkami nebo ozdobně vykrojenou mrkví. Dáme ztuhnout do lednice. Nejlepší je druhý den :-). 




Nádobí na fotkách najdete na e-shopu Home for Emma:

Dort pro Vás připravila Petra :) 

Komentáře