Velikonoční nádivka s mandlemi



Velikonoční svátky jsou oslavou jara a na jaře se nejvíce radujeme z probouzející se přírody, jak všechno raší a začíná se zelenat. Kopřivy v kuchyni milujeme, vaříme si z nich čaj, špenát i sirup. Naše Velikonoční nádivka je proto plná zdravých bylinek, kopřiv a naopak v ní chybí tradiční uzené maso. Nahradily jsme ho mandlemi, které v nádivce krásně křupou. Vyzkoušejte a uvidíte sami! Pokud byste maso vynechávat nechtěli, nebojte se ho přidat - kombinace s mandlemi je také moc dobrá. 


VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Na jednu kulatou formu o průměru cca 24cm:
Cca 250 g bílého pečiva (bageta, rohlíky nebo třeba domácí focaccia)
6 vajec od šťastných slepiček
200ml smetany ke šlehání
200ml mléka nebo vývaru
100 g másla
1 cibule či naťová cibulka
hrst mladých kopřiv
pažitka, petrželka
60g nasekaných mandlí
sůl, pepř, mletý muškátový oříšek

Kulatou zapékací formu vymažeme máslem. Pečivo nakrájíme na kostky, zalijeme smetanou a mlékem či vývarem, ochutíme solí, pepřem a muškátem. Vmícháme žloutky a nasekané mandle. Z bílků vyšleháme sníh, nádivka bude nadýchanější. Mladé kopřivy spaříme vroucí vodou a nakrájíme na menší kousky - jen listy, bez stonků. Vmícháme do směsi s pečivem a přidáme také pažitku a petrželku. Zbylé máslo nakrájíme na kousky a přidáme do směsi, nakonec vmícháme ušlehaný sníh. Rozetřeme do formy a pečeme na 180 asi 40-50 minut, dozlatova. Před krájením necháme chvilku zchladnout. 

Pozn.: Pokud se Vám nechce, vajíčka můžete dát do nádivky celá a vynechat tedy sníh. Nádivka nebude tak nadýchaná, ale výborná bude i tak! 


Líbí se Vám naše nádobí a doplňky? Udělejte si radost na našem e-shopu:

Recept pro Vás připravila Petra :) 

Přejeme krásné Velikonoce!

Komentáře