Švestková galetka

Milujeme podzim! Máme samozřejmě rády i ostatní roční období :-), ale podzim o trošku víc, protože je prostě krásný, barevný, melancholický  a voňavý. A také po horkém létě můžeme vytáhnout konvičky a hrnky na čaj, zachumlat se do plédu, zatopit v krbu, zapálit oblíbenou voňavou svíčku a upéct něco dobrého. 
Ještě nám zbylo pár švestek, tak dnes máme tip na výbornou švestkovou galetku, která je navíc téměř bez cukru. Můžete použít i mražené švestky nebo jiné ovoce, výborná bude s nektarinkami či hruškami.


ŠVESTKOVÁ GALETKA

Těsto:
160g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
75g studeného másla
1 vejce
špetka soli
lžička cukru
2 lžíce studené vody

Náplň:
500g vypeckovaných švestek
trochu třtinového cukru
skořice, vanilka, citronová šťáva
mandle nebo ořechy
vejce na potření

Nejprve připravíme těsto - všechny suroviny rychle zpracujeme v robotu nebo v míse na hladké těsto, vypracujeme kouli a dáme zabalenou ve fólii do lednice uležet na hodinku. Poté válečkem rozválíme na placku, tu vložíme na plech s pečícím papírem. Švestky pokrájíme na menší kousky a smícháme s citronem, vanilkou, trochou cukru a skořicí. Navršíme doprostřed těsta, ponecháme asi 8 cm okraj, ten přehneme po celém obvodu přes švestky a potřeme rozšlehaným vejcem. Švestky posypeme mandlemi nebo ořechy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 asi 35 minut dozlatova. 


Nádobí na fotkách najdete na e-shopu Home for Emma:



Recept pro Vás připravila Petra :) 


Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu ;) 

Komentáře