Dýňový cheesecake


Kulaté, šišaté, hruškovité, malé, velké a hlavně oranžové :-)... Dýňová sezona je tady a my se už moc těšíme na všechny podzimní dobroty, které z dýní budeme vařit. Taky tak milujete dýně? Vyzkoušejte s námi jednoduchý dýňový cheesecake, který Vás naladí příjemnou podzimní chutí. Inspiraci na recept jsme našly v kuchařce Vaříme podle Herbáře 5. Protože je cheesecake poměrně sytý a stačí si ho dát menší kousek, připravily jsme recept do malé dortové formy o průměru 18cm. Na velkou dortovou formu je třeba použít dvojnásobné množství surovin. 


Ingredience
Těsto:
170g rozmixovaných celozrnných sušenek 
(my jsme použily ovesné s kokosem, lze použít třeba i bezlepkové)
2 lžíce rozpuštěného másla

Náplň:
250g tučného tvarohu
1 vanička Philadelphie nebo Lučiny
60g třtinového cukru
180-200g dýňového pyré
3 menší nebo 2 velká vejce
špetka soli
2 lžičky pernikového koření
vanilkový extrakt nebo pravá vanilka

Nejprve je třeba si přichystat dýňové pyré, klidně i den předem, vydrží v lednici. Dýni zbavíme semínek a nakrájenou na kousky dáme na plechu s pečícím papírem péct do trouby, až změkne trvá to asi tak 30 minut. Poté vložíme do mixéru a rozmixujeme, pokud se hůř mixuje, přidáme trošku vody. 
Připravíme korpus ze sušenek -  rozmixované sušenky jednoduše smícháme s rozpuštěným máslem. Dno rozevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem, nasypeme směs, natlačíme a uhladíme lžící. Dáme zapéct do trouby na 170 stupňů, asi na 10 minut.  Mezitím si v míse namícháme náplň. Tvaroh, sýr a cukr vyšleháme dohladka, pak přidáme dýňové pyré, perníkové koření, vanilku a špetku soli. Nakonec vmícháme vejce. Nalijeme do předpečeného korpusu a vložíme do trouby, vyhřáté na 150 stupňů. Pečeme asi 45 minut a troubu se snažíme neotvírat. Poté troubu vypneme a cheesecake necháme ještě asi 2 hodiny vychladnout  v zavřené troubě, aby neprasknul. Po vyjmutí necháme zchladnout a dáme uležet do lednice. Pokud by cheesecake přece jen trochu prasknul, nevadí, prasklinu zakryjeme jedlými květy nebo třeba zakysanou smetanou a ořechy :-). 


Líbí se Vám naše nádobí a doplňky? 
Udělejte si radost na našem e-shopu:


Koláč pro Vás připravila Petra podle kuchařky Vaříme podle Herbáře 5 :) 



Komentáře