Pravé americké cookies s čokoládou

 Jedna z dobrot, které si dokonale pamatuju ze svého pobytu v Kalifornii, jsou cookies. Tak mi zůstaly v chuťových buňkách, že když se řekne "cookie", očekávám velmi specifickou chuť, konzistenci a vzhled. Představím si velkou slaďoučkou sušenku, která není příliš tenká ani příliš tlustá, která nekřupe a nedrolí se, drží si svůj tvar, ale když se do ní zakousnete, je úžasně měkká a tak trochu se "žvýká". To je pro mě správná americká cookie. Dlouho jsem hledala recept, podle kterého bych takovou cookie dokázala upéct u nás a konečně jsem ho našla! Heuréka! Pokud máte děti, věřím, že ty budou nadšené dvojnásob ;) 




Budeme potřebovat:
170g másla
100g jemného třtinového cukru
100g cukru krystal
1 velké vajíčko
1 žloutek 
2 lžičky vanilkového extraktu
půl lžičky soli
280g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 a půl lžičky kukuřičného škrobu
cca 150g hořké čokolády nebo čoko peciček


Vyndáme si vejce, aby měla pokojovou teplotu. Mezitím si rozpustíme máslo a necháme trochu zchladnout. Následně ho metličkou vyšleháme v míse s oběma cukry a přidáme vajíčko a žloutek. Nakonec do směsi přidáme vanilkový extrakt. 

Ve vedlejší míse smícháme suché ingredience (mouku, sodu, škrob a sůl) a přidáme k nim náš tekutý mix. Dobře stěrkou promícháme - těsto bude měkké, ale hutné. V poslední fázi pečlivě přimícháme čokoládové pecky nebo nahrubo nakrájenou čokoládu. Mísu zakryjeme a těsto dáme do lednice odpočinout - alespoň na dvě hodiny, ale můžete ho tam nechat i přes noc. 

Po vyndání těsta z lednice ho necháme cca 10 minut stát - mezitím si troubu předehřejeme na 165°C (horkovzuduch) a připravíme si dva plechy zakryté pečícím papírem. Z těsta tvarujeme kuličky, které trochu zmáčkneme do šišky a klademe na plech užší stranou dolu. (Tak se cookies krásně v troubě rozlijí na požadovanou velikost a přitom nebudou příliš tenké). Množství těsta je na 16 cookies, tedy 8 na každém plechu - potřebují dost místa kolem sebe ;). 

Cookies pečeme 12-13 minut - nepřepečte je, jinak se vysuší. Budou jen lehounce zlatavé na okrajích, když je budete vyndávat a to je správně. Nechte je ještě 10 minut dojít na horkém plechu a pak je přesuňte na vychladnutí na mřížku. Uchovávejte je v krabičce nebo přikryté poklopem. 


Tip:
Vytvarované kuličky můžete zamrazit a pak je jen v případě potřeby vyndat z mrazáku a bez rozmrazování upéct - budou potřebovat jen o minutku nebo dvě navíc.

Cookies jsou takto sladké až dost, ale pokud máte raději opravdu hodně sladké, přidejte cukr nebo použijte mléčnou čokoládu. 




Cookies pro Vás připravila Tereza inspirovaná několika různými americkými recepty :) 

Nádobí a doplňky, které máme na fotkách, jsou z našeho e-shopu Home for Emma!



Komentáře